7 Temmuz 2015 Salı

Şirince: Şarap Diyarı

Merhaba,        

Bugün Şirince'yi ziyaret ettim ve birkaç önerim var. Şirince Selçuk'a 8 km uzaklıkta şirin mi şirin bir köy. İzmir'den trenle Selçuk'a 5,75 TL'ye gelebiliyorsunuz. Oradan da bir minibüse atlayıp 3 TL'ye doooğru Şirince'ye. Aslında anlatmaya İzmir ile başlayı Selçuk ile devam edip Şirince'yi anlatabilirdim; ama en sevdiğimden başlamak istedim








             İlk önerim, dolmuştan son durakta inmemeniz. Yorgo Restoran'ı gördüğünüzde inmek istediğinizi belirtip orada yani Şirince'ye girer girmez, inin. Böylece köyün en önemli yapılarından olan kiliseleri görmek için yokuş çıkmak zorunda kalmazsınız.  Yorgo Restoran'ın yanında at binmeniz için atlar var 30 dakikası 20 TL; ama gerekli olduğunı düşünmüyorum. Çünkü Şirince şaraplarıyla ünlü, atlarıyla değil! Ve sanırım siz de buraya şarap ve tarih için geldiniz! Hmmm... Neyse Dimitros Restoran yolun öbür tarafında eğer açsanız iyi bir kahvaltı için uğrayabilirsiniz; değilseniz restoranın önündeki yoldan devam edin.





Hiçbir kiliseye varmadan antika dükkanı göreceksiniz. Keçe sanatının temsilcilerinden biri olan Umut Arabul'un işlerini burada bulabilirsiniz. İçeride çektiğim fotoğraflar biraz bulanık çıktığı için bu fotoğrafı koydum. İçeriyi mutlaka gezin.




                       Biraz ileride St. Demetrius Kilisesi tabelasını göreceksiniz. Uzun bir restorasyon sürecinden sonra yarın ilk defa açılacak kilise. Bu yol ayrıca eski Rum evlerini daha yakından görmenizi sağlayacak ve burada güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
                       St. John Baptiste Church uzuzn zamandır açıktı; falat şu an restorasyona girmiş. Yine de bahçesinde oturup bir şeyler içebilirsiniz. Dilek havuzuna para atıp dilek dileyebilirsiniz. Rivayete göre paranız ancak havuzun dibindeki deliğe girerse dileğiniz kabul olurmuş. Ayrıca manzarası da çok güzel.

Artık köyün çarşısına inebilirsiniz. Alışveriş yapmak isterseniz yapabilirsiniz; fakat bir çok turistik yer gibi Şirince'de de hep aynı şeyler var. Şarap tadımı Şirince'yi özel yapan şey fakat herkes her şeyi satıyor. Şarap tadımı da var tabii ki. Aslında şarap festivalleri de vardı her ekimin ikinci pazarı yapılırdı falan. 2009 yılından beri yapılmıyormuş. Köy resmen ruhundan bir şey kaybetmiş gibi geldi bana çünkü ticaret şarap üzerine kurulmuş. Tabii sen bunu engellersen insanlar satar saçma sapan şeyler. Öf, yine sinirlendim. Neyse sinirinizi dindirmek için aman nargile içmeden gitmeyelim derseniz Çınaraltı Cafe merkezde ve güzel bir cafe. Türk kahvesi içmek isterseniz Fındık Cafe tavsiyem. Mürver şurubu da hafif ve güzel tadıyla sizi ferahlatabilir, deneyin derim. Bir sürü şarap, bir sürü marka olmasına rağmen Kaplankaya Şarapları bana daha güzel geldi. Eğer canınız şarap çekerse ve Şirince'de değilseniz arayıp sipariş verebiliyorsunuz. Vişne şarabı ve sakız  üzümü şarabı benim favorilerim. Tatlı şarap seviyorsanız karadut da tavsiyemdir. Diğer markalardan biraz daha pahalı, tek eksi yönü o.
                         Şirince'deki en güzel manzaralı yerlerden biri de Hodri Meydan Kulesi. Nişanyan tarafından Şirince'ye yapılan binaların haklı olduğunu kanıtlamak için yapılmış diye biliyorum. Şirince sit alanı olduğu için herhangi bir bina inşa etmek yasak. Her neyse alın şarabınızı manzaraya karşı için.

                         Eğer karnınız aç ise Artemis Restoran veya Ocakbaşı Restoran'ın manzarası ve yemekleri güzel. Ayrıca Artemis Restoran Şirince'deki ilk ilkokul. Orada yemeseniz bile içeri girip bir göz atın derim.
                         Şirincede kalmak pahalı oda fiyatları 100-250TL arası değişiyor, kişi başı tabii ki. Ayrıca saat dokuzdan sonra yapılacak pek bir şey yok. Sigara almak için bakkal dahi bulamayabilirsiniz. Sadece kafa dinlemek istiyorsanız, burası tam yeri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder